O definiție simplă și atentă a ceea ce înseamnă biodegradabil sau compostabil se referă la capacitatea lucrurilor de a se descompune în mediul natural, asadar haideți să aflăm sensul.

Plasticul biodegradabil și compostabil poate fi dăunător mediului?

Da. Dacă aceste materiale nu sunt manipulate corespunzător odată ce devin deșeuri, probabil că nu se descompun așa cum era de așteptat.

Ce este biodegradabilitatea:

Știți care sunt diferențele dintre biodegradabil și compostabil?

Un pic de istorie: Directiva 94/62/CE a fost o încercare de abordare a colectării separate cu obiective de atins. Din păcate însă, a generat ambiguități, ceea ce a făcut necesară actualizarea legislației europene cu privire la semnificația de biodegradabil și compostabil. Standardul EN13432. Pentru a nu continua aspecte tehnice, iată câteva instrumente și parametri care vă vor arăta calea către actiuni conștiente și înțelepte.

Prin biodegradabil înțelegem descompunerea unui material în compuși chimici simpli prin acțiunea agenților biofizici naturali precum bacteriile, lumina soarelui, umiditatea și alți agenți. Prin urmare, agenții atmosferici și biologici contribuie la biodegradarea unui material.

Prin urmare se poate spune că aproape toate materialele existente în natură sunt biodegradabile.

[/accordion-item]
Care este scopul colectării separate a deseurilor?

Diferența substanțială este cât de mult durează pentru a se transforma în compost chimic elementar la sfârșitul procesului de biodegradare.

În mediul natural, obiectele au perioade diferite de biodegradare. Pentru ca biodegradarea să aibă loc eficient, este important ca acest proces să fie însoțit de lumină, apă și oxigen.

De exemplu, temperatura este un factor relevant în stabilirea ratei și vitezei de biodegradare, deoarece bacteriile se reproduc mult mai repede la căldură.

Definiția oficială a termenului biodegradabil:

Conform vocabularului, biodegradabil este un adjectiv compus din bio (logic) și degradare. În limbajul chimic și comercial, o substanță sau un produs care poate suferi degradare biologică sau biodegradare.

Practic, la finalul procesului, plecand de la substante organice, raman molecule anorganice precum apa, dioxidul de carbon si metanul.

Ce este compostabilitatea:

Compostul este un produs obținut prin degradarea bacteriană a deșeurilor menajere alimentare și, prin urmare, poate fi folosit în agricultură ca îngrășământ natural. Standardul european de referință pentru ambalaje este EN13432 / EN 14995.

Cum recunoști un produs compostabil?

Pentru a verifica dacă un produs este efectiv compostabil, este important ca acesta să fie însoțit de fișa tehnică care indică certificarea Uni En 13432 a organismului de certificare. Cu noul standard european de plastic SUP de unică folosință, produsele compostabile sunt flancate de o imagine care confirmă compostabilitatea.

Definiția compostabilului și cum diferă.

Iată definiția formală a termenului compostabil. Compostabil este acel material care poate fi transformat în compost.

Ce este compostul și pentru ce este?

Compostul este un îngrășământ natural care este produs din deșeuri organice printr-un proces biologic aerob. Se foloseste pentru imbogatirea solului cu materie organica si pentru a asigura plantelor nutrienti pentru a le favoriza cresterea si dezvoltarea. Vorbim despre produse compostabile pentru acele produse realizate dintr-un material care, supus unui proces de compostare împreună cu alte deșeuri organice, este degradat în substanțe organice.

Deci este compostul utilizabil în agricultură? Bineînțeles că da, deoarece vă permite să reintegrați matricea organică a solului.

Unde ar trebui să fie aruncat materialul compostabil?

Deșeurile de materiale compostabile sunt aruncate împreuna cu deseurile alimentare în colectarea separată.

Ce este bioplasticul?

Bioplasticul este un material care, din punct de vedere al aspectului și al funcționalității, poate fi comparat cu plasticul, dar are o amprentă ecologică mai mică.

De fapt, este produs din surse regenerabile.

Deci este vorba despre bioplastic compostabil?

Depinde: unele sunt practic plastice biodegradabile, altele, precum acidul polilactic sau mater-bi, sunt și compostabile.

[/accordion]

Clima și natura trebuie protejate pe deplin. Acest lucru poate fi realizat doar dacă ne deschidem către sustenabilitate. Dezvoltarea sustenabilă este greu de conceput fără îndepărtarea de la economia predominant liniară către o economie circulară consistentă, reducerea simultană a consumului excesiv și reducerea rapidă a emisiilor de CO2.